Klik hier recht op het rapport om de PDF te downloaden.

Of kopier deze link en plak deze in de adresbalk van de browser :

https://www.modeltreinen.org/pdf/De_Modelspoorbaan_Blauwdruk.pdf

Liever het rapport op de website lezen ? Dat kan ook hieronder vindt je de informatie zo als in het rapport:

 

Introductie

Hey, en bedankt voor het lezen van De Modelspoorbaan blauwdruk, in dit rapport gaan we alle aspecten die bij het bouwen een modelspoorbaan komen bekijken, wat kun je verwachten tijdens de verschillende fasé’s van de bouw van jouw modelspoorbaan ? En welke beslissingen moet je nemen..

Voor wie is dit rapport dan ? Ik heb het rapport voor zowel de beginnende modelspoorbouwer als de doorgewinterde hobbyist die met zijn baan in de afrondingsfase zit geschreven.

Want ook als je al een tijdje aan het bouwen bent, is het goed om te kijken uit welke elementen de baan nu precies bestaat en welke informatie je nodig hebt.

Ik hoop in ieder geval dat dit rapport jou gaat helpen, laat me in ieder geval even weten wat je er van vindt!

Veel lees plezier!

Koen Kuypers

1. Het baanplan

Voordat je begint aan het bouwen van een modelspoorbaan is het natuurlijk belangrijk om een plan te hebben. Een zogenaamd baanplan, zonder een dergelijk plan ga je aan de slag als een kip zonder kop en heb je geen idee hoe de modelspoorbaan er moet komen te zien!

Daarom is het belangrijk om van te voren de baan te ontwerpen, dit kan op papier of op de computer. Het grote voordeel van het ontwerpen op de computer is dat je kunt ontwerpen met stukken rails, en je dus weet wat voor rails je nodig hebt en of het allemaal uit gaat komen. Enkele programma’s voor het ontwerpen van een modelspoorbaan zijn:

1. http://www.anyrail.com
2. http://www.railmodeller.com
3. http://www.xtrkcad.org

Naast een ontwerp moet je natuurlijk nog een aantal andere zaken vast leggen in het baanplan, wil je hier meer informatie over hebben download dan het “Stappenplan Baanplan” van mijn website:

https://www.modeltreinen.org/stappenplan-baanplan/

2. De Onderbouw

Nadat je een baanplan hebt gemaakt en een ontwerp heb voor hoe de modelspoorbaan er uit komt te zien, is het tijd om te gaan beginnen aan de daadwerkelijk bouw!

De eerste stap in het bouwen is de onderbouw, of de treintafel bouwen. Natuurlijk zou je de baan ook op een tafel kunnen gaan bouwen of op schragen, maar een goede onderbouw heeft zo zijn voordelen, zeker als je een grote baan gaat bouwen is een open onderbouw eigenlijk onmisbaar.

Meer informatie over het bouwen van een treintafel vindt je hier:

https://www.modeltreinen.org/een-treintafel-bouwen/

De keuze de je moet maken:

Open of gesloten onderbouw ?
Zelf maken of kant en klaar kopen ?
Alternatief gebruiken zoals een plank op 2 schragen of een oude tafel..

Onderbouw modelspoorbaan

3. Rails leggen

De meest populaire manier van rails leggen is door gebruik te maken van rails stukken. Je legt rechte en gebogen stukken en klikt deze aan elkaar of maakt deze aan elkaar d.m.v. raillassen.

De verbinding van de rails stukken is belangrijk aangezien dit zorgt voor de geleiding van de spanning naar de treinen toe!

De eerste keuze de je zult moeten maken is dan ook welke soort rails je gaat gebruiken, meestal heb je hier al voor gekozen voor het maken van je baanplan, zodat je weet dat jouw ontwerp ook te realiseren is met de gekozen soort rails.

Onder de rails leg je in de meeste gevallen bedding van bijvoorbeeld kurk of foam, dit omdat het spoor in het grootbedrijf ook een stukje verhoogd ligt en daarnaast om de trillingen wat te dempen. Over de rails en de bedding leg je vervolgens ballast.

Meer informatie over het leggen van ballast:

https://www.modeltreinen.org/netjes-ballast-aanbrengen/

Enkele handige gereedschappen voor het leggen van de rails:

https://www.modeltreinen.org/modelspoor-gereedschap-deel-1/

Rails leggen

4. Elektronica

Iets dat de ene hobbyist geweldig vindt en de andere juist af zal schrikken is elektronica en het aansluiten van de bedrading op de modelspoorbaan.

De eerste keuze de gemaakt moeten worden over elektronica is natuurlijk of je gaat voor Analoge besturing van de trein of het Digitale meertreinen systeem.

Over deze keuze kun je hier meer lezen:
https://www.modeltreinen.org/analoog-of-digitaal/

Meer over digitaal rijden lees je in dit artikel :
https://www.modeltreinen.org/digitaal/

Nadat je gekozen hebt voor een systeem, is het tijd om alles aan te gaan sluiten, de treinen rijdende te krijgen en de wissels en seinen hun werk laten doen.

Een stap verder als digitaal rijden is het automatiseren van de modelspoorbaan, hierbij laat je de digitale centrale of de computer de treinen sturen op basis van vooringestelde commando’s en bezetmeldingen. Meer over het in blokken verdelen van een digitale baan om te gaan automiseren lees je hier:

https://www.modeltreinen.org/digitaal-in-blokken-rijden/

5. De Treinen!

Je zou het soms even vergeten met alles wat er komt te kijken bij een modelspoorbaan, maar het middelpunt zijn natuurlijk de treinen.

Ga je voor Diesel treinen Stoomlocs of Elektrische treinen ? Dit natuurlijk afhankelijk van jouw thema en het tijdperk waarin je bouwt.

Naast locs heb je natuurlijk ook rollend materiaal nodig, ook deze kunnen voorzien worden van verlichting en zijn in alle soorten en maten te koop. Let altijd wel op het soort koppelingen en wat voor wielen er onder zitten (wissel of gelijkstroom).

Als je digitaal rijd, moet je ook op letten of de treinen al dan niet voorzien zijn van een digitale decoder. En wat het eventueel de ombouw van een loc zou kosten, en of je het zelf kunt doen!

Meer (tips) over het kopen van treinen lees je in dit artikel:

https://www.modeltreinen.org/budget-tips/

6. Scenery

Misschien wel het grootste onderdeel van menig modelspoorbaan, de scenery of ter wel het landschap en alles om het spoor heen!

Wat voor landschap ga je bouwen, een vlak Nederlands landschap of een Zwiters berglandschap. Een gebied met veel bomen / bos of juist een gebied met veel gebouwen. Het is belangrijk van te voren duidelijk te hebben hoe het landschap eruit gaat zien voordat je begint met bouwen.

Ik heb reeds een aantal artikelen geschreven over scenery bouwen, daarom even een paar uitgelicht:

Mijn meest recente artikel:
https://www.modeltreinen.org/de-3-elementen-van-realistische-scenery/

3 scenery tips:
https://www.modeltreinen.org/3-scenery-tips/

Realistische scenery maken:
https://www.modeltreinen.org/realistische-scenery-maken/

In 5 stappen je modelspoorbaan realistischer:
https://www.modeltreinen.org/in-5-stappen-je-modelspoorbaan-realistischer/

7. Weathering

Een modelspoorbaan met nieuwe blinkende spullen en treinen ziet er natuurlijk niet realistisch uit, daarom is het tijd om een tijdmachine lost te laten op de modelspoorbaan. Met een paar simpele weather technieken kun je jouw modelspoorbaan er jaren ouder uit laten zien!

Enkele gereedschappen die je kunt gebruiken tijdens het weatheren:
https://www.modeltreinen.org/modelspoor-gereedschap-2/

Ook in de artikelen over scenery vindt je enkele scenery tips, en om je verder op weg te helpen een aantal korte tips:

Tip 1: Een simpele, snelle manier om treinen te weatheren is door een laagje matte blanke lak er op te spuiten. Niet alle treinen hoeven er even gedetailleerd uit te zien… en met deze snelle oplossing ziet het er al gelijk stukken echter uit!

Tip 2: Een van de makkelijkste methodes om nieuwe gebouwen een verouderde look te geven is door (op water basis) verdunde verf vanaf het dak over het gebouw te verspreiden.

Begin met een lichte basis kleur als eerste laag, als deze droog is gebruik dan een wat donkerdere kleur voor de 2e laag en een nog donkerdere voor de 3e laag. Doordat de verf verdund is zie je de lagen door elkaar heen, wat een verouderde look geeft.

Merk je dat de verf niet goed naar beneden loopt, probeer dan een druppeltje afwasmiddel toe te voegen aan de verdunde verf, afwasmiddel breekt de oppervlaktespanning van het water waardoor het beter stroomt.

============

Ik hoop dat je deze “Blauwdruk” als waardevol hebt ervaren, en ik hoop dat je hierdoor geinspirreerd bent geraakt om ook van jouw modelspoorbaan project een succes te maken!

Groeten en succes met de bouw van jouw modelspoorbaan!

Koen Kuypers